vrijdag 7 maart 2014

Paaskoekjes bakken en versieren

De zoete vanille geur die je keuken en woonkamer vult als er koekjes gebakken worden. Heerlijk. Koekjes bakken heeft voor mij iets gezelligs over zich. Deeg rollen, vormpjes uitsteken, bakken en dan versieren. Ook erg leuk en gezellig om te doen met kinderen, van welke leeftijd ook, en dan te genieten van de trotse gezichtjes als de koekje klaar om op gegeten te worden zijn. Bij deze dan ook een recept voor Paaskoekjes.

Ingrediƫnten:135 gram bloem
125 gram zachte roomboter
75 gram poedersuiker
2 theelepels vanillesuiker
1 mespuntje zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Kneed de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Steek figuurtjes uit naar wens. Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Je kan er voor kiezen de koekjes iets dikker te doen, dat is vaak wat makkelijker met versieren, houd dan alleen wel rekening met de baktijd, die word iets langer.
Voor het versieren kun je verschillende soorten producten gebruiken: glazuur, gesmolten chocolade of icing op basis van eiwitten. Dat kun je zelf maken, maar ook verkrijgen bij Jamin.
Voordeel van icing is dat het wat steviger is. Bij deze dan ook het recept voor Royal Icing en voor glazuur, leuk om beide eens te proberen en te kijken welke smaak bij jou past.
paaskoekjes

Royal Icing
250 gram gezeefde poedersuiker
1 eiwit
Klop de het eiwit stijf en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. De icing is klaar als alle suiker is opgenomen. Je kunt de icing met kleurstof kleuren in iedere gewenste kleur.
Glazuur
100 gram poedersuiker
1 eetlepel water
Meng de poedersuiker met het water en klaar is je glazuur. Wil je glazuur met smaak dan kan je het water vervangen door bijvoorbeeld vruchtensap. Ook hier kan je kleurstof bij voegen maar let op gebruik niet te veel anders word je glazuur te dun. Koekjes en Icing of Glazuur klaar? Versieren maar!
paaskoekjes    


De plaatjes zijn afkomstig van Pinterst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten