Op het moment dat ik deze blog schrijf ruikt mijn huis heerlijk zoet naar banaan, vanille en noten. De geur komt uit mijn keukentje waar in de oven een banaan-paranoten-chocolade brood/cake staat.
Of het nu een bananen brood is of meer een cake daar ben ik nog niet helemaal over uit.
Wel wilde ik er dit keer eens een andere draai aangeven en heb er daarom paranoten door gedaan.
Maar wat zijn nou paranoten?
Gelukkig heeft Wikipedia het antwoord:
De paranoot wordt geleverd door een boom (Bertholletia excelsa) uit de familie Lecythidaceae. De boom komt van nature voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Brazilië, Colombia, Peru en Bolivia en groeit voornamelijk langs de oevers van de Amazone, Rio Negro, Rio Vaupés en de Orinoco op plaatsen die niet worden overstroomd bij een gemiddelde jaartemperatuur van 28 °C. Het is een van de grootste bomen uit het regenwoud met een hoogte tot 50 meter, een spanwijdte van 25 tot 35 m en een stam van 1 tot 2 m dik. Sommige bomen worden meer dan 500 jaar oud.
De vrucht van de paranoot is hard, kegelvormig, weegt zo'n 2 kg en heeft een diameter van 10 tot 15 cm. In deze vrucht bevinden zich gemiddeld 17 paranoten. De boom wordt nauwelijks geteeld. De gehele productie komt bijna alleen van in het wild verzamelde noten uit Brazilië en Bolivia. Door het klimaat is de paranoot gevoelig voor aflatoxine. In Brazilië noemt men de paranoot 'castanhas do Pará', naar Pará. De Nederlandse naam is hiervan afgeleid. Paranoten zijn ook bekend onder de naam Brazielnoten of Amazonianoten.
Paranoten worden o.a. gebruikt in studentenhaver. Ze bevatten 65% vet, 17% eiwit en 9% koolhydraten. Ze zijn daarnaast een goede bron van de antioxidanten seleen en vitamine E. Ook bevatten ze de mineralen magnesium, zink, calcium en ijzer. [1]
Klinkt allemaal erg gezond, maar zijn ze dat ook of zit er een maar aan...
Tijdens mijn zoektocht naar informatie over deze noot kom ik er achter dat een teveel aan paranoten niet heel erg goed voor je is. 2 a 3 keer per week maximaal 6 stuks is toch echt wel de grens. Dit komt door de grote hoeveelheid seleen die er in zit, in 100 gram wel 3485% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Overdaad zou zelfs tot een seleen vergiftiging kunnen leiden. Waarschuwt mens en gezondheid. Voor extra informatie neem eens een kijkje op hun site: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104969-de-geneeskracht-van-paranoten.html
De hoeveelheid paranoten in mijn banenenbaksel is beperkt gebleven tot 60 gram. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan smaken in combinatie met de banaan, chocolade en vanille.
Maar daarover morgen meer!
afbeelding via bebio.nl
Lekker hoor.Ik ben benieuwd xx
BeantwoordenVerwijderen