Of je nu een ervaren keukenprinses of prins bent of een beginnende, een bananenbrood kan iedereen maken. Juist als je twijfelt over je bakkunsten is dit iets dat je gewoon een keer moet proberen, het kan namelijk eigenlijk niet mislukken en het brengt de meest lekkere zoete geuren met zich mee die je keuken en huis heerlijk doen ruiken.
Er zijn zoveel recepten voor bananenbrood en/of bananencake, van heel basic tot super hip met goji bessen. Je smaak zit er dus vaak wel tussen, mits je van bananen houdt.
Een bananenbrood maak ik niet zo vaak, het was dan ook al even geleden dat er eentje uit mijn oventje gekomen is.
Maar nu was het dan weer zover... het moment dat ze je aanstaren... de ooit mooi gele trotse dames op je fruitschaal... normaal gesproken binnen korte tijd opgegeten door een grote of kleine liefhebber. Echter was de liefhebber overgestapt op appels, dus daar lagen ze dan, afgedankt.
Weggooien probeer ik zo min mogelijk te doen en waarom zou je ook als je er zoiets lekkers van kan maken.
Bij deze dan ook mijn recept voor bananenbrood, met paranoten en chocolade.
Ingrediënten:
3 heel rijpe bananen, ongeveer 300-350 gram
200 gram bloem
2 eetlepels bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
125 gram gesmolten (room)boter
150 gram suiker
1 groot vanille stokje
3 eieren formaat M
60 gram paranoten
100 gram pure chocolade
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Meng in een kom de bloem met de bakpoeder, baking soda en het zout. Dit kan met de hand of met een houten lepel. Prak de bananen in een diep bord en door er het merg van het vanille stokje bij.
Mocht je geen vanille stokje hebben dan kan een theelepel vanille extract ook prima.
Stap 2:
Smelt de boter en mix deze in een ruime kom met de suiker. Mix er 1 voor 1 de eieren doorheen. Als dit goed gemengd is heel kort de geprakte bananen mee mixen.
Stap 3:
Hak de noten en chocolade en roer die door het bananen/ei/boter mengsel heen.
Roer vervolgens beetje bij beetje de bloem gemengd met het bakpoeder en de zouten erdoor, doe dit ongeveer in 4 keer, zodat de alles goed opgenomen word.
Stap 4:
Bekleed een cake blik van ongeveer 23 centimeter met bakpapier en doe hier het beslag in.
Plaats de cakevorm in het midden van de warme oven en bak de cake in 60-75 minuten gaar.
Hij is gaar wanneer je een saté prikker in het midden steekt en deze er schoon weer uit haalt.
Stap 5:
Hoeveel moeite het ook kost, laat het bananenbrood afkoelen in de vorm zodat hij niet uit elkaar valt als je hem snijdt. Je kan hem wel lauw warm eten, dat heb ik vandaag ook gedaan, ik kon simpelweg niet wachten.
Uiteraard kun je aan dit recept ook je eigen smaken toevoegen als:
Walnoten in plaats van paranoten of melk chocolade in plaats van pure.
En of het nu een bananenbrood is of een bananencake veel plezier met bakken en proeven, ben benieuwd wat jullie er van vinden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten